mypension.be
U bent hier: Professional Een burger helpen Belastingaangifte
De belastingaangifte

Schrijf u in voor de e-news
Basic info in English
Formulieren
Betaaldatums
Jaarlijks ontvangt u een pensioenfiche (fiche nr. 281.11) met de:
  • belastbare bedragen die in het voorgaande jaar werden uitbetaald; 
  • bedrijfsvoorheffing die al werd ingehouden.
     

Zo kunt u uw belastingaangifte invullen op papier of via Tax-on-web.

Hebt u geen toegang tot een computer met een internetverbinding en een kaartlezer?

Dan moet u de gegevens van de fiche gebruiken om uw papieren belastingaangifte in te vullen. De aangifte en de fiche gebruiken dezelfde codes. U moet enkel de bedragen van de fiche overschrijven in het vakje van de aangifte dat dezelfde code draagt.

Sommige gepensioneerden ontvangen een vereenvoudigde aangifte waarvan de bedragen al ingevuld zijn. De fiscale fiche u in dat geval bij het controleren van die bedragen.

Hebt u toegang tot een computer met een internetverbinding en een kaartlezer?

Dan kunt u uw belastingaangifte via het internet snel en eenvoudig invullen door gebruik te maken van:

  • Tax-on-web: in de online belastingaangifte van de FOD Financi├źn zijn alle gegevens van de fiscale fiche al vooringevuld. U wordt ook begeleid door een handige helpfunctie en u weet onmiddellijk hoeveel u moet betalen aan of terugkrijgt van de belastingen.
  • mypension.be: in het online pensioendossier van de Federale Pensioendienst (FPD) vindt u naast alle betalingen die u in 2017 van de FPD ontving ook een elektronische versie van de fiscale fiche.

Wanneer u koos voor elektronische communicatie door ons uw e-mailadres te bezorgen, ontvangt u de pensioenfiche niet meer op papier. U krijgt dan wel een mail met de melding dat de pensioenfiche beschikbaar is in mypension.be. Bekijk de folder over mypension.be voor meer informatie.

Fiscale splitsing

Wanneer uw huwelijkspartner ook een beroepsloopbaan heeft en u een gezinspensioen ontvangt omdat het voordeliger is dan twee pensioenen als alleenstaande, wordt het bedrag fiscaal opgesplitst in verhouding tot de duur van de loopbanen. Op die manier kunnen u en uw partner beiden gebruikmaken van de belastingvermindering.

Als gevolg van deze fiscale hervorming (vanaf 2005 - inkomsten 2004) worden sindsdien twee afzonderlijke pensioenfiches opgemaakt.

Opgelet:
  • De opsplitsing gebeurt enkel wanneer de huwelijkspartner de normale pensioenleeftijd heeft bereikt.
  • Het pensioen wordt enkel fiscaal gesplitst; het bedrag van het gezinspensioen dat de RVP maandelijks betaalt wordt daardoor niet be├»nvloed.

 

   Sitemap
Laatste wijziging 01/02/2019 | Disclaimer

Deze site gebruikt cookies.
Ok, ik begrijp het