mypension.be
Europese verordeningen

Schrijf u in voor de e-news
Basic info in English
Formulieren
Betaaldatums
Waar zijn ze van toepassing?
Op wie zijn ze van toepassing?
Wanneer is er pensioenverzekering in de andere landen van de EER?

Waar zijn ze van toepassing?

De Europese verordeningen inzake sociale zekerheid werden oorspronkelijk afgesloten tussen de lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), momenteel de Europese Unie (EU).

De EU omvat BelgiĆ«, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Grieks-Cyprus, Hongarije, Ierland, ItaliĆ«, KroatiĆ«, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, RoemeniĆ«, SloveniĆ«, Slowakije, Spanje, TsjechiĆ«, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

De EU heeft evenwel bijzondere overeenkomsten afgesloten met:

 • enerzijds IJsland, Noorwegen en Liechtenstein waardoor de Europese verordeningen binnen hun gezamenlijke grenzen (de Europese Economische Ruimte of EER) van toepassing zijn;
 • en anderzijds met Zwitserland waardoor de Europese verordeningen van toepassing zijn binnen de gezamenlijke grenzen van de lidstaten van de EU en Zwitserland.

Die landen hebben er zich toe verbonden de Europese verordeningen toe te passen.

Op wie zijn ze van toepassing?

De betrokkene en/of zijn overleden huwelijkspartner zijn EER-onderdaan, een erkende staatloze of vluchteling die op het grondgebied verblijven.

 • De verordeningen zijn van toepassing als de betrokkene als werknemer, ambtenaar of zelfstandige heeft gewerkt in Ć©Ć©n of meer landen van de EER.
 • De verordeningen zijn eveneens van toepassing als de betrokkene weduwe of weduwnaar is van een werknemer, ambtenaar of zelfstandige die in Ć©Ć©n van die landen gewerkt heeft en
  • ze op de overleden huwelijkspartner van toepassing waren of
  • de betrokkene onderdaan is van Ć©Ć©n van de EER-landen of
  • de betrokkene erkende staatloze of vluchteling is die woont op het grondgebied van de EER.


De betrokkene en/of zijn overleden huwelijkspartner hebben banden (sociale verzekering, verblijfplaats, nationaliteit) met Zwitserland en Ć©Ć©n of meer landen van de EU.

 • De verordeningen zijn van toepassing als de betrokkene als werknemer, ambtenaar of zelfstandige heeft gewerkt in Ć©Ć©n of meer landen van de EU of in Zwitserland.
 • De verordeningen zijn eveneens van toepassing als de betrokkene weduwe of weduwnaar is van een werknemer, ambtenaar of zelfstandige die in Ć©Ć©n van die landen gewerkt heeft en
  • ze op de overleden huwelijkspartner van toepassing waren of
  • de betrokkene onderdaan is van Ć©Ć©n van de landen van de EU of van Zwitserland of
  • de betrokkene erkende staatloze of vluchteling is die woont op het grondgebied van de EU of van Zwitserland.


De betrokkene en/of zijn overleden huwelijkspartner zijn geen onderdaan van Ć©Ć©n van deze landen.

 • Ongeacht hun nationaliteit zijn de verordeningen ook van toepassing voor personen die legaal verblijven op het grondgebied van de EU (met uitzondering van Denemarken dat deze overeenkomst niet heeft aangegaan) zoals dit was voor de toetreding van de nieuwe lidstaten op 01/05/2004 (in welke mate de nieuwe lidstaten dit beginsel gaan toepassen is op dit ogenblik nog niet geweten), en die er gewerkt hebben. Bovendien moet de betrokkene zich in een grensoverschrijdende situatie bevinden: zijn situatie mag dus niet gebonden zijn aan Ć©Ć©n enkel land van deze landen.

  Voorbeeld: de verordeningen zijn niet van toepassing op een Zuid-Afrikaanse werknemer die in Belgiƫ woont en uitsluitend in Belgiƫ en Zuid-Afrika heeft gewerkt. Hij heeft immers slechts banden met ƩƩn van de voornoemde landen, namelijk Belgiƫ. Woont diezelfde Zuid-Afrikaan in Nederland dan wijzigt zijn toestand omdat hij banden heeft met twee van die landen, namelijk Nederland (waar hij woont) en Belgiƫ (waar hij werkt).


 • Als de betrokkene de weduwe of de weduwnaar is van een persoon die voldoet aan deze voorwaarden, zijn de Europese verordeningen eveneens van toepassing.


Europese lidstaten met een koloniaal verleden, hebben welbepaalde eilanden en overzeese gebieden uitgesloten van het toepassingsgebied van de Europese verordeningen. Deze uitgesloten eilanden en gebieden zijn :

 • voor Frankrijk: Frans PolynesiĆ« (Markiezeneilanden, Gambiereilanden, Tuamotueilanden, Australeilanden, Tahiti, Bora Bora en Moorea), Wallis en Futuna, Saint-Pierre en Miquelon, Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden en Nieuw-CaledoniĆ«;
 • voor het Verenigd Koninkrijk: de Kanaaleilanden (Jersey, Guernsey, Alderney), het eiland Man, de Kaaimaneilanden, Anguilla, de Bermuda-eilanden, Montserrat, Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha;
 • voor Nederland: Aruba, Saba, CuraƧao, Bonaire, Sint-Maarten en Sint-Eustatius;
 • voor Denemarken: Faerƶer-eilanden.

In het Noorden van Cyprus, dat door Turkije bezet wordt, zijn de Europese verordeningen ook niet van kracht.

De ministaatjes Monaco, Andorra en Vaticaanstad maken geen deel uit van de EU, noch van de EER en hebben ook geen akkoord ondertekend met de EU. De Europese reglementering wordt er dus niet toegepast. Deze ministaatjes moeten als landen zonder verdrag beschouwd worden.


Wanneer is er pensioenverzekering in de andere landen van de EER?

Enkel de buitenlandse pensioeninstelling kan beslissen of, in geval van werk of verblijf in het buitenland, de betrokkene een buitenlands (niet-Belgisch) pensioen kan verkrijgen dat tot het toepassingsgebied van de Europese verordeningen behoort. 

De adressen van de belangrijkste buitenlandse instellingen

 

   Sitemap
Laatste wijziging 22/05/2017 | Disclaimer

Deze site gebruikt cookies.
Ok, ik begrijp het